19 Aralık 2014 Cuma

Erhan Bey(İBBŞT)! Ya Düzelt Yada Git!

Her şey Adras Fedor’un bana yazdığı twitlerle başladı. Cibali Karakolu'nun sahne arkası ‘kaynıyordu’. Ama aslında İBBŞT ‘cehennem kazanı’ idi sanki. Dumanlardan anlıyorum.

Oyun kadrosundan ve İBBŞT’lu arkadaşlardan haber alırım derken haberleri başka yerlerden duydum. Zira İBBŞT çalışanları ketum. Ağızlarını bıçak açmıyor. Bu arada başka şeyler de duydum. En iyi  Erhan Bey(İBBŞT) bilir diye sana soruyorum:

·        Cibali Karakolu’nun  Gala'sından sonra genel prova yapıldı mı?
·         Genel provada bazı sahneler oyundan çıkarıldı mı?
·         ‘Şikayetçi’ rolü ‘orospu’ olduğu için oyundan kaldırıldı mı?
·         Rolü oynayan oyuncuya Ayganuş rolü teklif edildi mi? ‘Oyuncu arkadaşımın rolünü almam’ dediği için kadro dışı kaldı mı?
·         Bir oyuncunuzun memeleri büyük olduğu için göze batıyor diye küçültülmek istendi mi?
·         Oyunun yönetmeni Nedret Denizhan’ın hiç tiyatro eğitimi olmayan kızı Dilay Denizhan oyun kadrosuna alındı mı?
·         Dilay Denizhan önce figürasyonda sonra Zehra rolünde mi oynayacak?
·         Oyun Almanya turnesi yapacak mı?
·         Dilay Denizhan’ın oyuna alınma sebebinin Almanya turnesine götürülmek istenmesi olduğu  doğru mu?
·         Oyuncular yapılan değişikliklerin nedenini sorduğunda SEN, ‘Bilmediğiniz şeyler var’ diyerek üzerinde ‘baskı’ olduğu imasını yaptın mı?
·         Oyunun uzun olduğu gerekçesiyle değişiklikler yapıldığını söylemişsin. Sen ‘Burada Laf Çok’  programında Zihni Göktay’a  ‘Bu akşam oyun ne kadar sürdü?’ derken oyunun uzamasından şikayetçi görünmüyordun? Zihni Göktay da Lüks Hayat’ın dört saat sürmesiyle gururlanıyordu. Ne oldu da oyunun uzamasından şikayet ettiniz? Yoksa bazı sahneleri kısaltarak Zihni Göktay’a tulûat olanağı mı vermek istiyorsun? Zihni Göktay ‘yazılı tulûat’ yapıyor , 'zülf-ü yâre dokunmamaya' çalışıyor, oyunu uzatabilecek gibi de görünmüyor. Kaldı ki oyun ilk hâliyle yaklaşık üç saat. Zihni Göktay ne kadar uzatabilir ki? Dört saatten daha fazla yapamaz emin ol. Yoksa Cibali Karakolu oyununu doğramanızın başka sebepleri mi var?
·         İBBŞT çalışanlarına arada bir mesaj gönderdiğin onları  uyardığın  doğru mu? 'Törpüleme' mi yapıyorsun?

Erhan Bey,
Bilerek mi yapıyorsun bilmiyorum ama şu ana kadarki icraatın hiç de umutlu değil. 100 yıllık İBBŞT, senin tekrarladığın ismiyle Darülbedayi (ki şu andaki hâli ondan çok uzak) için gidişat iyi değil.

Bana öyle geliyor ki kurum içindeki çalışanlar, üst  yönetimin ‘sizden birisini atadık onunla da yapamadınız’ demesinden ve kurum dışından birini atamasından korkarak ‘kan kustuk kızılcık şerbeti içtik’ anlayışıyla susuyor herhalde.(çok iyi niyetli bir yorum) Bu sana karşı gösterilmiş bir hoş görü değil bence öyle anlama.

CNNTürk’deki programda hepinizin Engin Alkan’a karşı gösterdiğiniz teveccüh kurumda asıl yöneticinin kim olduğunu ortaya koydu. Bana öyle geliyor ki Arif Akkaya benimle, Yiğit Sertdemir kendi tiyatrosu ile uğraştığı, kurumun ‘babaları’ (Orhan Alkaya, Ragıp Yavuz, Nurullah Tuncer ) ‘susma haklarını’ kullandıkları (yoksa yönettikleri oyunlarla mı  meşgul?Yada yönetmenlik kadrolarının açıklanmasını bekliyorlar?) sokakların isyankâr çocuğu İŞTİSAN yorgun olduğu için ‘kündeye gelmiş’ bir güreşçi gibi tuş olmanıza dakikalar kaldı.   İyi düşün, böyle giderse, kurumun 101 yıllık tarihinde ‘kurumu tuş eden GSY’ olarak  anılacaksın.

Unutma ki yardımcıların İBBŞT’ndaki yönetmelik krizinde sokakların en cevval eylemcileri idi. Parklarda sabahladılar. Onları ciddi bulan seyirci onların şimdi aynı yönetmelikle koltuklara oturuşuna inanamadı.  ‘Törpüleme yapacağını’ söylediğin  100 yıllık kurumun geleceği maalesef bana üzüntü veriyor.

Sorularıma cevap vermemen kabul ettiğin anlamına gelecektir.

Ya düzelt ya da git!


Melih Anık

Not: 

İBBŞT'da görev yapan, iki çift lafımız olan, oyunlarını alkışladığım tiyatrocular! Susmak size yakışıyor mu?

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Türkiye tiyatrosunun çıkarsız yazarı Melih Anık'ın bu yazısını okuduğum için kendimi çok güçlü hissediyorum!...

    Hilmi Bulunmaz

    YanıtlaSil